Waar ga ik wonen na mijn scheiding?

  • 342 Views
  • Reacties uitgeschakeld voor Waar ga ik wonen na mijn scheiding?

Een van de grote issues na het scheiden is; waar ga of kan ik wonen. 

Met veel factoren moet er rekening gehouden worden. Zaken zoals; blijf ik in de buurt van mijn ex, wil ik mijn kinderen op dezelfde school laten, of blijf ik in de buurt van mijn kinderen wonen. Deze vragen zullen mogelijk bepalen waar en hoe je gaat wonen.  Hoe vreemd het ook klinkt zijn niet altijd de kinderen of je ex de bepalende faktor maar is het je financiële status. Hoe graag je ook in de buurt van je kinderen zou willen wonen, het moet ook mogelijk zijn. 

Tijdens het huwelijk wordt er veel “samen” opgebouwd. Dat geld zeker voor de oudere generaties. Het huwelijk voornamelijk in gemeenschap van goederen en normaal dat je alles deelde; lief, leed en financieel. De man werkte buitenshuis, de vrouw in huis met soms een parttime baan erbij. Zeker in een ondernemersgezin zijn de taken vaak goed verdeeld en bouwde je samen een imperium. 

Bij twee verdieners wordt er vaak hoog ingezet , woon lasten zijn hoog, de levensstandaard hoog en worden er vaak financiële risico’s genomen. 

Dan komt de scheiding.

Het imperium wat je samen hebt opgebouwd valt uiteen. Dan ga je ontrafelen en zie je dat de levensstandaard drastisch zal verminderen. Dat is uiteraard logisch want woonlasten zullen zich verdubbelen extra kosten moeten betaald worden zoals overwaarde.  Is de buffer dan te klein merk je dat de levensstandaard drastisch naar beneden zal gaan wat voor velen moeilijk te accepteren is. Vaak wordt er dan met man en macht geprobeerd die standaard te behouden, zeker wanneer je zelf niet voor een scheiding hebt gekozen. Zo kan o.a. een scheiding ontaarden in een vechtscheiding.  

Vaste lasten

Gelukkig speelt de woningmarkt steeds meer in op persoonlijk behoeftes. De keerzijde is dat huurprijzen de pan uit rijzen en hypotheekverstrekkers minder flexibel zijn in het verstrekken van een lening. Daarom is het goed je te verdiepen in je mogelijk, en onmogelijkheden. Leg daarnaast je wensen en vergelijk deze goed. Stel desnoods je verwachtingen en wensen bij om een stabiele toekomst te creëren zodat het niet nodig is te blijven hangen in een verandering van leven. Wees trots wat je zelf opbouwt ook al is het minder dan wat je had. Belangrijk is dan ook om met je vaste lasten niet op je top te gaan zitten maar bouw een maandelijkse kleine buffer in voor onvoorziene omstandigheden. Zo kun je nog leuke dingen tussendoor doen. 

Verschillende woonvormen

De verandering in de maatschappij heeft er voor gezorgd dat er veel meer verschillende woonvormen zijn. Waar eerst vooral rekening werd gehouden met het grotere gezin of starters, bestaand uit twee personen, wordt er nu rekening gehouden met de individuele wensen van de mens. De woonoppervlaktes worden kleiner om meer mogelijkheid te bieden aan alleenstaanden. Woonoppervlaktes van 40/50 m3 zijn tegenwoordig heel normaal. Initiatieven zoals tinyhouse, of het wikkelhuis zijn in de markt gekomen. Deze laatste twee zijn voor Nederland nog een nieuw begrip en niet altijd makkelijk in te zetten ivm onze beperking van vrije grond. Toch zal de wet zich waarschijnlijk wat meer gaan aanpassen aan de veranderde maatschappij. De hoeksteen van de samenleving is ook niet meer het gezin maar dragen wij als individu de maatschappij. 

Om u enig inzicht te geven in de mogelijkheden zal netgescheiden de komende tijd in gaan op verschillende woonvormen en de woningmarkt. 

Visie en doel van netgescheiden.nl

  • 312 Views